Menopauza a dieta
fot. nadesłane
Menopauza to szczególny czas dla każdej kobiety. Może pojawiać się już po 40 roku życia, ustaje wówczas miesiączka, a jajniki przestają wytwarzać komórki jajowe. Zaburzenia hormonalne przyczyniają się do powstawania objawów takich jak:
REKLAMA
• Zaburzenia snu;
• Uderzenia gorąca;
• Nocne poty;
• Sucha skóra;
• Depresja i niepokój;
• Problemy z pamięcią;
• Obniżone libido;
• Bóle głowy;
• Bóle mięśni;
• Zmęczenie;
• Przybieranie na wadze
Menopauzie nie da się zapobiec jednak można ją opóźnić, a przykre objawy złagodzić dzięki zastosowaniu odpowiedniej diety.
Dlaczego dieta jest jest ważna?
Zmiany, które zachodzą w organizmie sprawiają, że organizm jest osłabiony i narażony na rozwój chorób takich jak osteoporoza, choroby serca, nadwaga, otyłość. Pamiętaj, by zatroszczyć się o siebie w tym szczególnym czasie.
Zadbaj o kości
Zmniejszona ilość estrogenów wpływa niekorzystnie na gęstość kości, dlatego niezwykle ważne jest by spożywać odpowiednią ilość witaminy D, wapnia i fosforu. Witaminę D znajdziesz w jajkach, mleku oraz rybach.
Dobrym źródłem wapnia poza nabiałem są nasiona słonecznika, soja oraz brokuły. Proporcja wapnia do fosforu powinna wynosić 1:1, dlatego ten składnik mineralny należy dostarczyć za pośrednictwem orzechów, ryb, oraz pełnych ziaren zbóż.
Pilnuj cholesterolu
Wahania hormonalne mają także wpływ na wzrost poziomu LDL czyli tzw. “złego” cholesterolu. Stanowi to czynnik rozwoju nadciśnienia, miażdżycy, a nawet zawału serca. Aby zabezpieczyć się przed chorobami sercowo-naczyniowymi ogranicz ilość mięsa i pełnotłustych produktów pochodzenia zwierzęcego. Unikaj wysoko przetworzonej żywność, chipsów, słodyczy. Pamiętaj, by zadbać o wzrost frakcji „dobrego” cholesterolu. Podwyższysz go inspirując się dietą śródziemnomorską i sięgając po ryby, warzywa, owoce i oliwę.
Fitoestrogeny – cudowna broń
Fitoestrogeny to hormony roślinne, które mają zbliżoną budowę do żeńskich hormonów płciowych. Obecność fitoestrogenów w diecie obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca. Znajdziemy je na przykład w soi, nasionach słonecznika, lnu, sezamu, orzechach, roślinach strączkowych, warzywach i owocach.
Zwalczaj wolne rodniki
Twoja dieta powinna być bogata w antyoksydanty. Dzięki nim zmniejszysz ilość wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się organizmu.Chia, kakao, jagody, truskawki, zielone warzywa, buraki, ziarna słonecznika to produkty, które powinny znaleźć się w Twojej codziennej diecie.
Dieta przeciwzapalna
Jej głównym zadaniem jest wyciszenie stanu zapalnego panującego wewnątrz ustroju. Cytotoksyczny tekst sprawdzający ukryte nietolerancje pokarmowe wskaże, które produkty Ci szkodzą, a które nie. Te, które dają pozytywny wynik nieustannie pobudzają Twój układ immunologiczny i prowadzą do rozprzestrzeniania się stanu zapalnego. Ich eliminacja znacząco wpływa na poprawę zdrowia i ogólnego samopoczucia. Pomoże zwalczyć nieprzyjemnie objawy towarzyszące menopauzie, a dodatkowo zabezpieczy przed chorobami, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz z wiekiem.
Lepiej unikaj
Są produkty, których zdecydowanie lepiej unikać w okresie menopauzy. Uważaj na:
• słodycze,
• cukier,
• słodzone napoje,
• dania fast food,
• produkty wysokoszczawianowe (szczaw, rabarbar, szpinak),
• sól,
• czerwone mięso.
Lepiej ograniczyć alkohol, bowiem jego nadmiar uszkadza wątrobę i sprzyja nadwadze. Zdecydowanie zapomnij o papierosach. Zmniejszy to ryzyko wystąpienia chorób serca, osteoporozy i wielu rodzajów nowotworów.
• Uderzenia gorąca;
• Nocne poty;
• Sucha skóra;
• Depresja i niepokój;
• Problemy z pamięcią;
• Obniżone libido;
• Bóle głowy;
• Bóle mięśni;
• Zmęczenie;
• Przybieranie na wadze
Menopauzie nie da się zapobiec jednak można ją opóźnić, a przykre objawy złagodzić dzięki zastosowaniu odpowiedniej diety.
Dlaczego dieta jest jest ważna?
Zmiany, które zachodzą w organizmie sprawiają, że organizm jest osłabiony i narażony na rozwój chorób takich jak osteoporoza, choroby serca, nadwaga, otyłość. Pamiętaj, by zatroszczyć się o siebie w tym szczególnym czasie.
Zadbaj o kości
Zmniejszona ilość estrogenów wpływa niekorzystnie na gęstość kości, dlatego niezwykle ważne jest by spożywać odpowiednią ilość witaminy D, wapnia i fosforu. Witaminę D znajdziesz w jajkach, mleku oraz rybach.
Dobrym źródłem wapnia poza nabiałem są nasiona słonecznika, soja oraz brokuły. Proporcja wapnia do fosforu powinna wynosić 1:1, dlatego ten składnik mineralny należy dostarczyć za pośrednictwem orzechów, ryb, oraz pełnych ziaren zbóż.
Pilnuj cholesterolu
Wahania hormonalne mają także wpływ na wzrost poziomu LDL czyli tzw. “złego” cholesterolu. Stanowi to czynnik rozwoju nadciśnienia, miażdżycy, a nawet zawału serca. Aby zabezpieczyć się przed chorobami sercowo-naczyniowymi ogranicz ilość mięsa i pełnotłustych produktów pochodzenia zwierzęcego. Unikaj wysoko przetworzonej żywność, chipsów, słodyczy. Pamiętaj, by zadbać o wzrost frakcji „dobrego” cholesterolu. Podwyższysz go inspirując się dietą śródziemnomorską i sięgając po ryby, warzywa, owoce i oliwę.
Fitoestrogeny – cudowna broń
Fitoestrogeny to hormony roślinne, które mają zbliżoną budowę do żeńskich hormonów płciowych. Obecność fitoestrogenów w diecie obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca. Znajdziemy je na przykład w soi, nasionach słonecznika, lnu, sezamu, orzechach, roślinach strączkowych, warzywach i owocach.
Zwalczaj wolne rodniki
Twoja dieta powinna być bogata w antyoksydanty. Dzięki nim zmniejszysz ilość wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się organizmu.Chia, kakao, jagody, truskawki, zielone warzywa, buraki, ziarna słonecznika to produkty, które powinny znaleźć się w Twojej codziennej diecie.
Dieta przeciwzapalna
Jej głównym zadaniem jest wyciszenie stanu zapalnego panującego wewnątrz ustroju. Cytotoksyczny tekst sprawdzający ukryte nietolerancje pokarmowe wskaże, które produkty Ci szkodzą, a które nie. Te, które dają pozytywny wynik nieustannie pobudzają Twój układ immunologiczny i prowadzą do rozprzestrzeniania się stanu zapalnego. Ich eliminacja znacząco wpływa na poprawę zdrowia i ogólnego samopoczucia. Pomoże zwalczyć nieprzyjemnie objawy towarzyszące menopauzie, a dodatkowo zabezpieczy przed chorobami, których ryzyko wystąpienia wzrasta wraz z wiekiem.
Lepiej unikaj
Są produkty, których zdecydowanie lepiej unikać w okresie menopauzy. Uważaj na:
• słodycze,
• cukier,
• słodzone napoje,
• dania fast food,
• produkty wysokoszczawianowe (szczaw, rabarbar, szpinak),
• sól,
• czerwone mięso.
Lepiej ograniczyć alkohol, bowiem jego nadmiar uszkadza wątrobę i sprzyja nadwadze. Zdecydowanie zapomnij o papierosach. Zmniejszy to ryzyko wystąpienia chorób serca, osteoporozy i wielu rodzajów nowotworów.
PRZECZYTAJ JESZCZE