Orzechy włoskie a odporność
fot. nadesłane
Orzechy włoskie są doskonałym źródłem antyoksydantów, czyli związków chroniących nas przed szkodliwymi wolnymi rodnikami pochodzącymi z niewłaściwej diety, zanieczyszczonego środowiska. W badaniu z udziałem ponad 1100 produktów spożywczych, orzechy włoskie znajdują się na drugim miejscu wśród artykułów najbardziej bogatych w przeciwutleniacze. Co więcej, orzechy włoskie zawierają znacznie więcej tych związków niż truskawki, borówki, maliny i jagody, czyli produkty o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.
REKLAMA
W odróżnieniu od innych popularnych orzechów, orzechy włoskie są bogatym źródłem zdrowych tłuszczów omega-3, podobnych do tych, które znajdują się w oleju lnianym, łososiu czy innych rybach zimnowodnych. Chociaż forma kwasu alfa-linolenowego (ALA) nie jest identyczna do tej, która znajduję się w tłustych rybach morskich, to nasz organizm potrafi skonwertować ALA do najkorzystniejszej struktury dla naszego organizmu.
Ponadto dotychczasowe badania wykazały, że orzechy włoskie obniżają cholesterol, pomagają zachować zdrowe kości, obniżają ryzyko demencji, chronią przed cukrzycą, pomagają kontrolować apetyt i wagę, a także spowolniają wzrost nowotworów piersi i prostaty. U osób, które włączyły do swojej diety orzechy włoskie, a także zmniejszyły spożywanie niezdrowych tłuszczy i węglowodanów skrobiowych, odnotowano znaczącą poprawę zdrowia i regulację masy ciała.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
Ponadto dotychczasowe badania wykazały, że orzechy włoskie obniżają cholesterol, pomagają zachować zdrowe kości, obniżają ryzyko demencji, chronią przed cukrzycą, pomagają kontrolować apetyt i wagę, a także spowolniają wzrost nowotworów piersi i prostaty. U osób, które włączyły do swojej diety orzechy włoskie, a także zmniejszyły spożywanie niezdrowych tłuszczy i węglowodanów skrobiowych, odnotowano znaczącą poprawę zdrowia i regulację masy ciała.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
PRZECZYTAJ JESZCZE