Poznaj najsilniejsze produkty przeciwzapalne
fot. nadesłane
Stan zapalny może mieć zarówno korzystny, jak i negatywny wpływ na nasze zdrowie. Z jednej strony chroni organizm przed infekcją i jej negatywnymi konsekwencjami. Z drugiej strony, przewlekłe zapalenie może prowadzić do wielu bardzo poważnych, przewlekłych chorób. Jest też najczęstszą przyczyną uporczywej nadwagi.
REKLAMA
Długotrwały stres, niewłaściwa dieta, niedostosowana do cech fenotypowych człowieka, i niski poziom aktywności fizycznej wpływają na podtrzymywanie tego negatywnego, przewlekłego stanu zapalnego. Badania nie pozostawiają wątpliwości, że kluczowym czynnikiem stylu życia jest właściwa dieta. Naukowcy uzyskali kolejne potwierdzenie, że niektóre pokarmy mogą zmniejszać stan zapalny w organizmie.
W bardzo prosty sposób można kurkumę przemycić do codziennej diety i nie wymaga to wiele pracy. Przyprawiaj nią tofu, podawaj z zupami i pieczonymi warzywami lub dodaj szczyptę do koktajli.
Również brokuły zawierają całą gamę składników odżywczych. Są bogate w sulforafan, przeciwutleniacz, który zwalcza stan zapalny, zmniejszając poziom cząsteczek prozapalnych cytokin i NF-kB.
Winogrona również zawierają przeciwzapalne antocyjany. Dzięki temu mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca, cukrzycy, otyłości, choroby Alzheimera i chorób oczu. Winogrona są również jednym z najlepszych źródeł resweratrolu, innego związku, który ma wiele działań prozdrowotnych. W jednym badaniu, u osób z chorobami serca, które codziennie spożywały ekstrakt z winogron, zaobserwowano spadek wskaźników genów stanu zapalnego, w tym NF-kB. Kolejny raz udowodniona została zdolność diety do zmiany ekspresji (sposobu działania) genów.
Wiśnie są pyszne i bogate w przeciwutleniacze, takie jak antocyjany i katechiny, które zwalczają stany zapalne.
Są źródłem zdrowego tłuszczu, który pomaga powstrzymać stan zapalny. Wszystkie gatunki orzechów są w mniejszym bądź większym stopniu źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Najlepszym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) są orzechy laskowe. Orzechy włoskie zawierają natomiast dużą ilość kwasu α-linolenowego – prekursora kwasów omega-3 (PUFA).
Badania wykazują, że picie soku pomidorowego znacznie zmniejsza markery stanu zapalnego u kobiet z nadwagą.
Podawanie pomidorów wraz z oliwą z oliwek może zmaksymalizować ilość wchłanianego likopenu. Dzieje się tak, ponieważ likopen jest karotenoidem, składnikiem odżywczym, który jest lepiej wchłaniany wraz z kwasami tłuszczowymi.
Rola śródbłonka naczyń krwionośnych okazała się kluczowa w wielu procesach chorobowych, między innymi z uwagi na wytwarzanie tlenku azotu.
Upewnij się, że wybierasz ciemną czekoladę, która zawiera co najmniej 70% kakao – większy procent jest jeszcze lepszy.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
- Postaw na przyprawy
W bardzo prosty sposób można kurkumę przemycić do codziennej diety i nie wymaga to wiele pracy. Przyprawiaj nią tofu, podawaj z zupami i pieczonymi warzywami lub dodaj szczyptę do koktajli.
- Zielone warzywa
Również brokuły zawierają całą gamę składników odżywczych. Są bogate w sulforafan, przeciwutleniacz, który zwalcza stan zapalny, zmniejszając poziom cząsteczek prozapalnych cytokin i NF-kB.
- Owoce
Winogrona również zawierają przeciwzapalne antocyjany. Dzięki temu mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca, cukrzycy, otyłości, choroby Alzheimera i chorób oczu. Winogrona są również jednym z najlepszych źródeł resweratrolu, innego związku, który ma wiele działań prozdrowotnych. W jednym badaniu, u osób z chorobami serca, które codziennie spożywały ekstrakt z winogron, zaobserwowano spadek wskaźników genów stanu zapalnego, w tym NF-kB. Kolejny raz udowodniona została zdolność diety do zmiany ekspresji (sposobu działania) genów.
Wiśnie są pyszne i bogate w przeciwutleniacze, takie jak antocyjany i katechiny, które zwalczają stany zapalne.
- Orzechy
Są źródłem zdrowego tłuszczu, który pomaga powstrzymać stan zapalny. Wszystkie gatunki orzechów są w mniejszym bądź większym stopniu źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Najlepszym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) są orzechy laskowe. Orzechy włoskie zawierają natomiast dużą ilość kwasu α-linolenowego – prekursora kwasów omega-3 (PUFA).
- Pomidory
Badania wykazują, że picie soku pomidorowego znacznie zmniejsza markery stanu zapalnego u kobiet z nadwagą.
Podawanie pomidorów wraz z oliwą z oliwek może zmaksymalizować ilość wchłanianego likopenu. Dzieje się tak, ponieważ likopen jest karotenoidem, składnikiem odżywczym, który jest lepiej wchłaniany wraz z kwasami tłuszczowymi.
- Gorzka czekolada
Rola śródbłonka naczyń krwionośnych okazała się kluczowa w wielu procesach chorobowych, między innymi z uwagi na wytwarzanie tlenku azotu.
Upewnij się, że wybierasz ciemną czekoladę, która zawiera co najmniej 70% kakao – większy procent jest jeszcze lepszy.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE