Przyprawy chroniące przed kandydozą
fot. nadesłane
Przyprawy, używane już od wieków, słyną nie tylko z polepszania walorów smakowych potraw, ale także z właściwości leczniczych. Wpływają na procesy trawienne, stymulują pracę wątroby i jelit, działają rozkurczowo i antybakteryjnie. Jak się okazuje część z nich pomaga także w walce z kandydozą – przerostem grzybów Candida w organizmie.
REKLAMA
Czosnek
Czosnek oprócz tego, że pomaga w zachowaniu i zwiększeniu ilości dobrych bakterii w układzie pokarmowym, ma także silne właściwości przeciwgrzybicze. Ponadto pobudza pracę wątroby i jelita grubego, co sprzyja detoksykacji organizmu. Jeśli przeszkadza Ci zapach czosnku jest na to sposób – zagryzaj go świeżą natką pietruszki lub listkami mięty.
Imbir
Wykazano, że niektóre substancje aktywne imbiru wykazują działanie przeciwgrzybicze. Przyprawa ta redukuje także stany zapalne, które powstają na skutek przerostu Candidy. Ponadto pobudza układ odpornościowy, stymuluje pracę wątroby i dezaktywuje wszelkie toksyny, które znajdują się w organizmie. Imbir świetnie pasuje do sałatek owocowych, zup i potraw z warzyw. Niezwykle cenna i smaczna jest także herbata imbirowa.
Sok z cytryny
Cytryna i limonka wykazują działanie alkalizujące i pomagają zachować odpowiedni odczyn pH w organizmie, który chroni przed przerostem drożdżaków. Oczyszczają układ pokarmowy i neutralizują toksyny. Sok z cytryny lub limonki powinien być elementem codziennej diety.
Kurkuma
Ta azjatycka przyprawa należy do imbirowatych i jak główny przedstawiciel tej rodziny, wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. Kurkuma posiada również właściwości fungistatyczne, czyli hamujące wzrost grzybów. Kurkuma, używana wraz z pieprzem, który polepsza jej przyswajalność, bardzo dobrze poprawia smak zup, sosów oraz gotowanych jarzyn.
Goździki
Goździki, a także w mniejszym stopniu cynamon, zawierają w swoim składzie bioaktywny związek tzw. eugenol. Substancja ta wykazuje szereg korzystnych działań względem organizmu człowieka, w tym właśnie aktywność przeciwgrzybiczą. Korzenno-słodki smak przyprawy świetnie pasuje do ryb, sosów, deserów, a także herbat.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
Czosnek oprócz tego, że pomaga w zachowaniu i zwiększeniu ilości dobrych bakterii w układzie pokarmowym, ma także silne właściwości przeciwgrzybicze. Ponadto pobudza pracę wątroby i jelita grubego, co sprzyja detoksykacji organizmu. Jeśli przeszkadza Ci zapach czosnku jest na to sposób – zagryzaj go świeżą natką pietruszki lub listkami mięty.
Imbir
Wykazano, że niektóre substancje aktywne imbiru wykazują działanie przeciwgrzybicze. Przyprawa ta redukuje także stany zapalne, które powstają na skutek przerostu Candidy. Ponadto pobudza układ odpornościowy, stymuluje pracę wątroby i dezaktywuje wszelkie toksyny, które znajdują się w organizmie. Imbir świetnie pasuje do sałatek owocowych, zup i potraw z warzyw. Niezwykle cenna i smaczna jest także herbata imbirowa.
Sok z cytryny
Cytryna i limonka wykazują działanie alkalizujące i pomagają zachować odpowiedni odczyn pH w organizmie, który chroni przed przerostem drożdżaków. Oczyszczają układ pokarmowy i neutralizują toksyny. Sok z cytryny lub limonki powinien być elementem codziennej diety.
Kurkuma
Ta azjatycka przyprawa należy do imbirowatych i jak główny przedstawiciel tej rodziny, wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. Kurkuma posiada również właściwości fungistatyczne, czyli hamujące wzrost grzybów. Kurkuma, używana wraz z pieprzem, który polepsza jej przyswajalność, bardzo dobrze poprawia smak zup, sosów oraz gotowanych jarzyn.
Goździki
Goździki, a także w mniejszym stopniu cynamon, zawierają w swoim składzie bioaktywny związek tzw. eugenol. Substancja ta wykazuje szereg korzystnych działań względem organizmu człowieka, w tym właśnie aktywność przeciwgrzybiczą. Korzenno-słodki smak przyprawy świetnie pasuje do ryb, sosów, deserów, a także herbat.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE