Skrobia oporna w walce z cukrzycą i Insulinoopornością
fot. nadesłane
Przez lata naukowcy myśleli, że istnieją tylko dwa rodzaje błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Ten pierwszy – obecny w fasoli, zielonych warzywach, nasionach i niektórych owocach, zamienia się w jelitach w galaretowatą i napęczniałą substancję o bardzo korzystnych dla zdrowia właściwościach. Rozpuszczalny w wodzie błonnik nie jest przez nas wchłaniany i jest praktycznie bezkaloryczny (1 g błonnika to 2 kilokalorie), za to spowalnia proces wchłaniania glukozy przez organizm i obniża poziom cholesterolu. Drugi rodzaj błonnika – nierozpuszczalny w wodzie – ma również istotne znaczenie dla zdrowia: zwiększa masę stolca i zapobiega zaparciom. Od niedawna wiadomo, że istnieje także pewien rodzaj węglowodanów, który ma podobne właściwości do błonnika – jest nim oporna na trawienie skrobia.
REKLAMA
Skrobia oporna zawiera niewiele kalorii i nie powoduje podwyższenia poziomu glukozy. Jest ona odporna na trawienie, gdyż ani soki trawienne, ani enzymy nie zmieniają jej struktury. Niestrawiona w jelicie cienkim przechodzi do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji, podczas której bakterie rozkładają ją na związki chemiczne o prostszej strukturze, łączące się później ze sobą i tworzące korzystne dla zdrowia nowe związki chemiczne.
Nierozpuszczalna w wodzie skrobia ma istotne znaczenie dla zdrowia każdego człowieka, jednak szczególnie cenna jest dla diabetyków oraz osób zmagających się z IO.. Ze względu na jej korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi oraz masę ciała produkty zawierające nierozpuszczalną w wodzie skrobię, takie jak fasola, soczewica, ciecierzyca, groch, są dla nich znacznie lepszym źródłem węglowodanów niż np. bardziej popularne produkty zbożowe. Zawierają ponadto więcej składników odżywczych – białka, błonnika.
Główne źródło węglowodanów w diecie diabetyków oraz osób zmagających się z IO powinny stanowić rośliny strączkowe, a przede wszystkim fasola, która w 43% składa się z błonnika, a 63% zawartej w niej skrobi stanowi skrobia oporna (ziarna zbóż, szczególnie jęczmień i kukurydza, zawierają podobną ilość opornej skrobi, jednak już ilość występującego w nich błonnika jest zdecydowanie niższa. Wysoce przetworzone zboża, np. ryż, czy płatki owsiane, zawierają 5-10% skrobi opornej). Jest ona dodatkowo korzystna, gdyż obniża zapotrzebowanie na insulinę, która nie jest potrzebna do strawienia opornej skrobi. Stanowi także ważne źródło aminokwasów, które wraz z innymi tego typu związkami organicznymi zawartymi w warzywach, orzechach i ziarnach zwiększają biologiczną wartość białek w diecie. Fasola charakteryzuje się ponadto dużą zawartością polifenoli mających właściwości antynowotworowe, niwelujących skutki spożywania czerwonego mięsa, a czarna i zielona fasola wywołuje także apoptozę (programowaną śmierć komórki) komórek raka okrężnicy.
Podsumowując , możemy powiedzieć, że fasola to produkt, dzięki któremu:
Nierozpuszczalna w wodzie skrobia ma istotne znaczenie dla zdrowia każdego człowieka, jednak szczególnie cenna jest dla diabetyków oraz osób zmagających się z IO.. Ze względu na jej korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi oraz masę ciała produkty zawierające nierozpuszczalną w wodzie skrobię, takie jak fasola, soczewica, ciecierzyca, groch, są dla nich znacznie lepszym źródłem węglowodanów niż np. bardziej popularne produkty zbożowe. Zawierają ponadto więcej składników odżywczych – białka, błonnika.
Główne źródło węglowodanów w diecie diabetyków oraz osób zmagających się z IO powinny stanowić rośliny strączkowe, a przede wszystkim fasola, która w 43% składa się z błonnika, a 63% zawartej w niej skrobi stanowi skrobia oporna (ziarna zbóż, szczególnie jęczmień i kukurydza, zawierają podobną ilość opornej skrobi, jednak już ilość występującego w nich błonnika jest zdecydowanie niższa. Wysoce przetworzone zboża, np. ryż, czy płatki owsiane, zawierają 5-10% skrobi opornej). Jest ona dodatkowo korzystna, gdyż obniża zapotrzebowanie na insulinę, która nie jest potrzebna do strawienia opornej skrobi. Stanowi także ważne źródło aminokwasów, które wraz z innymi tego typu związkami organicznymi zawartymi w warzywach, orzechach i ziarnach zwiększają biologiczną wartość białek w diecie. Fasola charakteryzuje się ponadto dużą zawartością polifenoli mających właściwości antynowotworowe, niwelujących skutki spożywania czerwonego mięsa, a czarna i zielona fasola wywołuje także apoptozę (programowaną śmierć komórki) komórek raka okrężnicy.
Podsumowując , możemy powiedzieć, że fasola to produkt, dzięki któremu:
- dostarczamy organizmowi wysokiej jakości białka,
- wprowadzamy do diety dużą ilość składników antynowotworowych,
- zaspokajamy głód na dłuższy czas,
- poprawiamy pracę układu trawiennego,
- regulujemy poziomu glukozy we krwi, zwiększamy wrażliwość na insulinę,
- usprawniamy proces usuwania cholesterolu i innych szkodliwych dla zdrowia tłuszczów
PRZECZYTAJ JESZCZE