Sposoby na jesienną depresję
fot. nadeslane
Depresja jest powszechną na świecie chorobą. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, szacuje się, że depresja dotyka obecnie 350 milionów ludzi i jest wiodącą przyczyną obciążenia również innymi chorobami. Zwłaszcza gdy jest długotrwała o umiarkowanym lub silnym natężeniu, może stać się poważnym stanem chorobowym, sprawiającym, że osoba chora bardzo cierpi, a także cierpią na tym relacje w rodzinie, źle radzi sobie w pracy lub szkole. W najgorszym przypadku depresja może prowadzić do samobójstwa. Każdego roku ponad 800 000 osób popełnia samobójstwo i jest ono drugą najczęstszą przyczyną śmierci wśród 15 – 29 latków.
REKLAMA
Większość z nas jest coraz bardziej świadoma tego, że niedobory pokarmowe prowadzą do chorób, a prawidłowo zbilansowana dieta jest kluczem do zdrowia. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że istnieje również ogromny związek pomiędzy odżywianiem a depresją.
Depresja jest zaburzeniem, które najczęściej objawia się nasilonym uczuciem smutku, niepokoju, utratą apetytu, słabym nastrojem, utratą zainteresowania wobec rzeczy przyjemnych. Najczęściej traktowana jest jako stan umysłu, rodzaj zaburzeń nastroju i emocji, wynikający z szeregu dotykających nas wydarzeń, a także niewyjaśnionych przyczyn. Podczas gdy wiele z łatwo zauważalnych zachowań żywieniowych poprzedzających depresję, takich jak pomijanie posiłków, słaby apetyt, apetyt na słodycze, pokrywa się z tymi, które występują w depresji. Okazuje się, że żywienie może odgrywać kluczową rolę w powstawaniu, przebiegu jak i leczeniu depresji.
Przyjrzyjmy się zatem dokładniej najważniejszym składnikom naszej diety, szczególnie istotnym w profilaktyce i leczeniu depresji.
Witaminy z grupy B znajdziemy w produktach pełnoziarnistych, takich jak kasze, ryż, chleb, makarony, warzywa strączkowe, warzywa liściaste, kiełki, orzechy, ryby, owoce morza, jaja, sery i mięso.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
Depresja jest zaburzeniem, które najczęściej objawia się nasilonym uczuciem smutku, niepokoju, utratą apetytu, słabym nastrojem, utratą zainteresowania wobec rzeczy przyjemnych. Najczęściej traktowana jest jako stan umysłu, rodzaj zaburzeń nastroju i emocji, wynikający z szeregu dotykających nas wydarzeń, a także niewyjaśnionych przyczyn. Podczas gdy wiele z łatwo zauważalnych zachowań żywieniowych poprzedzających depresję, takich jak pomijanie posiłków, słaby apetyt, apetyt na słodycze, pokrywa się z tymi, które występują w depresji. Okazuje się, że żywienie może odgrywać kluczową rolę w powstawaniu, przebiegu jak i leczeniu depresji.
Przyjrzyjmy się zatem dokładniej najważniejszym składnikom naszej diety, szczególnie istotnym w profilaktyce i leczeniu depresji.
- Węglowodany złożone
- Kwasy tłuszczowe omega 3
- Antyoksydanty: wit. A, C, E
- witamina A i jej prekursor β- karoten, które występują w: żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach ( marchewce, dyni, pomidorach, morelach, brzoskwiniach), zielonych warzywach liściastych (sałacie, kapuście, szpinaku, brokułach)
- witamina C, jej bogatym źródłem są: papryka, truskawki, jarmuż, żurawina, natka pietruszki, brokuły i kiszonki
- oraz witamina E, którą znajdziemy głównie w: orzechach, nasionach i awokado
- Żelazo
- Magnez
- Jod
- Selen
- Witamina D3
- Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B znajdziemy w produktach pełnoziarnistych, takich jak kasze, ryż, chleb, makarony, warzywa strączkowe, warzywa liściaste, kiełki, orzechy, ryby, owoce morza, jaja, sery i mięso.
- Tryptofan i tyrozyna
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE